6 Aralık 2014 Cumartesi

Facebook ve Instagram Ortamlarının Samimiyetsizliği

      İnstagrama sevgilimle fotoğrafımızı pek koymam. Zaten sevgilim de fotoğraf paylaşmaz. Geçen gün profil fotoğrafı olarak birbirimize baktığımız romantik bir fotoğraf koydum, kaldırmamı istedi. Nedenini uzun uzun konuştuk. Bana dedi ki: "Moira insanlar fotoğraf koydukları zaman, like almak için koyuyorlar. Yalan mı ? Fotoğraf koyup like almayınca kötü hissetmiyor musun? Bu, insanların diğer insanların beğenilerine ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. İnsanlar kendi sahip oldukları şeyleri başkalarının gözüne sokmak için fotoğraf koyuyorlar. Diğer insanların da fotoğrafa baktıklarında ilk yaptıkları şey eleştirmek. Seni, sevgilini, üzerindeki kıyafeti... Sen de fotoğraf koyup eleştirme şansı veriyorsun." 

      Ben şöyle bir kaldım. Evet inanılmaz derecede haklıydı. Haklı olmasa neden insanlar sahte takipçi ve like satın alıyorlar? 1000 takipçi+1000 like!!! gibi sayfaları o kadar çok görüyorum ki! Karşılıklı otururken, sohbet ederken ne kadar samimi olursanız olun, arkadaşlarınız hayatını mükemmel yansıttığında aklınıza gelmiyor mu kendi hayatınızın ne durumda olduğu? Size biraz arkadaşlarımı anlatayım, ne demek istediğimi anlayın. Dubai'den başlayalım. Dubai spora gidiyor. Ve spora başladığından beri sürekli spordayken çekilmiş fotoğraflarını koyuyor. Maddi durumu çok iyi olmamasına rağmen sürekli pahalı mekanlara gidiyor ve check-in yapıyor. Arkadaşı kendisine bir keman hediye etmiş, birkaç kez derse gitti ama bir notayı bile temiz bir sesle çıkaramıyor. Ama instagramına baktığınızda Dubai, sürekli spor yapıp sağlıklı yaşayan, bu arada gece hayatını hiç ihmal etmeyen, sosyal, keman çalan ve hep marka alışveriş yapan biri. Ama aslında hiç öyle değil.

        Munich lisedeki en yakın arkadaşım. Aslında şu ana kadar neden bir rumuz vermemişim ya da ondan bahsetmemişim bilmiyorum. Munich de benim gibi sosyal medyada aktif değildi. Ama Erasmus ile Almanya'ya gider gitmez facebook açtı. Bu ne demek açıklamama gerek yok herhalde. Döndüğünden beri de pek fotoğraf yüklemiyor.

       Bir arkadaşım var mesela, ona rumuz bile vermiyorum, mezun oldu benimle aynı sene. Daha icra takibi başlatmayı bile bilmiyor ama cüppe giyip fotoğraf koymuş. Bir de "dava açmak bizim işimiz" yazmış.



       Bir arkadaşınız sevgilisiyle fotoğraf koyduğunda hemen incelemiyor musunuz? "Ay bunlar sanki yakışmıyor ya","Ay iyi ki yeni bir şey almış.","Anladık eğleniyorsunuz hoff." gibi. Ben bu yorumları çok yapıyorum. Hatta bazen güzel çıktığıma emin olduğum bir fotoğrafımı bir arkadaşım beğenmeyince "kesin kıskandı" diye aklımdan geçiyor. Sonra kendimden tiksiniyorum. Evet sevgilim haklı. Ben onunla fotoğrafımı iyi niyetli de koysam karşımda "bu tarz benim" yarışmacılarından beter insanlar var. Aslında hepimiz öyleyiz, onu demek istiyorum. Peki sizce facebook, instagram gibi sosyal medya araçları başka ne işe yarıyor? İletişim kısmını geçiyorum, çünkü ben facebook kullanmadığım halde görüşmek istediğim herkesle görüşüyorum. Sadece güzel olduğumuz fotoğrafları koyarak, hayatımızı olduğundan daha mükemmel göstererek, aldığımız her yeni şeyi bir şekilde "bak ne aldım" der gibi paylaşarak ne elde ediyoruz? 

      Ya da sadece şunu sorayım, özel fotoğraflarımızı paylaşmayı neden seviyoruz?


19 yorum:

  1. Beğeniye beğeni, takibe takip var birde :D Gerçekten haklısınız çevremdekilerden biliyorum hatta arayıp check-inimi beğen, instagrama foto koydum güzel yorum yap, oradan beğen buradan zart zurt diyen arkadaşlarım var benim!! Yakında uygulamaları kaldıracağım o kadar ... Sanki ben beğenmesem çirkin mi olacaksın? Neyin kafası bu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takibe takipler bitiriyor beni :)) arayıp beğn demek de son noktadır heralde :) valla neyin kafası ben de anlamıyorum ama maalesef hepimizde diğrr insanlar tarafından beğenilme isteği var sanırım.

      Sil
  2. ahaha moira bunu okuyunca aklıma annem geldi. Ama annemle ilgili olayi anlatmadan önce facebook ve instagrama dair söyleyeceklerimi bi yazayım;

    Ankaralıyla sevgili olduğum ilk günden beri facebooktan tiksinmiştim zaten üniversitedeydim bi de onun baskısı beni bunaltıyodu arada bi bakınıp donduruyordum. Hocamı kaybettiğim sene zaten sınava yeniden hazırlandığım seneydi onu kaybettiğimi zaten facebooktan öğrenmiştim iyice tiksindim. O sene hic kullanmadım. Sonra yeni üniversite kazanınca eski ev arkadaşım açtırdı ve sadece sınav dönemleri açıyordum sınıftakilerle iletişim sağlamak adı altında herkese numaramı vermem de.

    Sonra ablam sinirlendi. Kapatmıcaksın dedi -ki zaten doğum yaklaşıyordu- o gün bugün kapatmadım hic. Bildirim olarak ablam ne paylaşıyosa onu alıyorum gerisini vaktim olur da canım isterse incelerim :))

    instagrama gelelim 2 senedir galiba üyeliğim var. Son 2 ay dışında kendi fotoğrafımı çok nadir paylaştım ve hep banane börtü böcekten kendi fotoğrafını yükle işite işite kendi fotoğraflarımı da yüklemeye başladım. Geçenlerde siyasi bi video paylaştım ve oo 40 like olmuş demişim istemsizce. Birkaç gün sonra uyandığımda sadece ablamı beni kardesimi ve kuzenlerimi takip eden annemin sayfamda 5 6 seyi beğendiğini gördüm. Gece canın mı sıkıldı hayırdır uyurken beni mi özledin dedim? Like sayıyordun ya ben de beğendim dedi:D

    Bu da böyle anımdı. Ve çift fotoğrafı gördüğümde ben genelde iyi dileklerde bulunur ve içimden öyle geçiririm. Çünkü sevmediğim insanları takip etmem. Doğal olarak kıskanamam. En fazla imrenirim. Zaten insan sevmediği birini neden takip eder de kendini sinir eder hiç anlamam.

    Neden kendimi savundum bilemedim ama öyle işte avukat hanım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya yerim seni :) yazdığım yazıyı tekrar okuyunca ben de biraz gıcık bir yazı olduğunu fark ettim aslında. Neden bilmiyorum belki de kendim bu yazdıklarımdaki gibi hissettiğim için kendime sinir oldum ve böyle yazdım. İnstagramda çok güzel hesplar da var açıkçası fotoğrafların insanlara ilham verdiğini düşündüğüm için çok seviyorum, ama aynı zamanda insanlara bazı açılardan zarar verdiğini de düşünüyorum.

      Tabi ki herkes bu yazıdaki gibi değildir, ama çoğu insan aklından geçiriyordur benzer düşünceleri diye düşünüyorum :) kuzum benim kızma :)

      Sil
  3. Bir kişinin fotografına bakarak "Anladık eğleniyorsunuz" diye hiç söylenmedim. Ya da "iyi ki yeni bir şey almış". Üzgünüm ki bunları düşünen bir kişi psikolojik olarak o kişiyi kıskanıyordur. Ama o kişinin gerçek hayatta instagrama yansıttığı hayatından farklı olduğunu hatırlayınca da yatışıyorsunuz bence. Ben bu tür fotoğrafları gördüğümde direk es geçiyorum. Ilgimi çekmiyor. Lakin konulan fotoğrafların boş olduğunu, beğenilen sayının sadece bir rakamdan oluştuğunu anlamak güzel. Kısacası, erkek arkadaşınıza katılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem ki acaba ben de psikolojik olarak kıskanıyor muyum ya, belki de öyledir :) bu yazı en başta kendime eleştiri oldu zaten. Ama gerçekten insanların bu ortamlarda çok samimiyetsiz olduğuna katılıyorsunuzdur :)

      Sil
  4. Modern dedikodu araclari bunlar. Ve bonbon gorunumlu zehirli birer hap gibi. Faydali oldugu bir kac yonu var. Onun disinda tamamen vakit kaybi ve haset araci. Onda var ama bende bu uok kiyaslasi. Off sinirimi bozuyor benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne dedikodu. Ben de sinir oluyorum. İnsanların kendilerini olduklarından daha iyi göstermeye çalışması uzun süreçte hastalıklı bir hale dönüşebilir bence.

      Sil
  5. hhehe. koyan ayrı bakan ayrı. takip falan ediyoruz ya hep meraktan. yani en azından bende. na yapmış nereye gitmiş :D
    gelelim ben ne yapıyorum. facebook da yılda iki kez fotoğraf değiştiririm. yaz ve kış. :D yetmez mi ki. ama ne insanlar var biliyorum fotoğrafçı arkadaşlarına çektirip zamanı geldikçe koyarım ben bunları deyip, beğenmeyince niye beğenmedin diye kızanlar var.
    buna rağmen instegram a hep sıcak bakmışımdır. evet haklısın beğenilmek için koyan takipçiye takan vs. ama ben eğlenmek için kullananlar biliyorum ve bence en zevkli kısmı bu. söylediğin tip çok ama yapmayanda var. beni sorarsan yataktan yeni kalkmış diş fırçalarken iğrenç bir fotoğrafım var sırf kız kardeşim çekti diye koydum. :D kaç beğeni aldı dersen bilmiyorum önemi var mı ki ? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bence de sırf meraktan :) yani ben bazı fotoğrafların ilham verici olduğunu düşünüyorum o yüzden keyif alıyorum. Ama merak da önemli bir sebep tabi :)

      İşte kaç beğeni aldığının önemi var mı kısmına gelirseek, bilmem ki, fotoğrafı neden diğer insanların görebilceği şekilde paylaşıyoruz diye düşündüğümde aklıma beğenilme isteği geliyor.

      Sil
  6. yazıyı okuyunca yorum yapma gereği hissettim çünkü sosyal medyada her mecrayı aktif olarak kullanan biriyim. bundan da keyif alıyorum. güzel fotoğraflar bana her zaman ilham veriyor. instagramda ve tumblrda paylaşılan şeyler bazen kötü başlayan günümde bana haz verip birden yeni bir şey yapmama vesile olabiliyor. facebook ise iletişim için ağırlıklı kullandığım bir yer olsa da orayı da seviyorum. kısacası çoğu sitede artı bir yan görüp kapatmaya kıyamıyorum. en çok da blog. en vazgeçilmez olanı o. neden hayatımızdan kesitler sunuyor, sürekli bir şeyleri herkese göstermek istiyoruz sorusuna gelince bunu ben de hala çözebilmiş değilim kendi adıma. sadece sosyal medyada çok özel şeylerin paylaşılması irrite edebiliyor bazen. blogta görsel paylaşmak da zevkli bir durum bu arada fotoğraflı günlük gibi bir şey oluyor benim için. bir de şunu da kabul etmek gerekir ki sosyal medya her zaman yanıltıcı olabilir, çok sanal bir ortam. tabi ki hepimizin hayatında bizim için büyük önem taşıyan sorunları olabilir ki var da. ama ben bunları yazmayı tercih etmiyorum hiç bloğumda. blog benim rahatlama aracım. mutsuz olunca içimi döktüğüm yazılar ertesi gün çok özelimi paylaşmışım hissi verebiliyor ve öyle olunca da siliyorum o yazıyı. ama bu demek değil ki çok mutlu, hayatı kusursuz biriyim. çok uzun yazdım ama bu aralar ben de çevremdekilerle sürekli sosyal medya üzerine konuşurken buluyorum kendimi. iç dökme yazısı oldu, kusura bakma. :)

    YanıtlaSil
  7. Canım ne demek iyi ki yazdın :) ya yazının baya genelleme oldu aslında, biraz da sert oldu belki. Aslında instagram açısından çok doğal çok ilham verici fotoğraflar var ben dr çok seviyorum. Ama yazdığım gibi kullanan maalesef çok insan var. Ben kendimi de eleştirdim aslında yazıda.

    Sen kendi fotoğraflarınla gizlenmeden yazdığından özel hyatını yazmamak bence de doğru bir karar. Ben baya baya yazıyorum üzüldüğüm şeyleri de, ağlama duvarı mübarek. Ama öyle şeyler oluyor ki buraya bile fazla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok içten ve samimi yazıların yazmakla iyi ediyorsun kesinlikle. bu arada benim kast ettiğim irite eden şey şu instagramdaki işte sabah uyandığında erkek arkadaşıyla gecelikli fotoğraflarını paylaşanlar vs. gibi şeyler. :) yine de saygı duyuyorum tercih meselesi sonuçta.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :)) evet ya çok abartıyorlar gerçekten.. Tercih meselesi tabi onun sayfasnı takip etmek zorunda değliliz ama insan yorum yapmadan duramıyor bazen :)

      Sil
  8. psikolojik yönden facebook bazi insanlari depresyona sokuyormus, sürekli kendi hayatlarini baskalarin hayatlariyla kiyasladiklari icin. Sosyal sitelerde aktif degilim, bir eksikliginide görmedim hic hayatimda, hatta etrafimdaki insanlar birbirlerine giriyorlar düzenli olarak, herkes imali sözler paylasiyor yada esiyle bosanma reddesine gelmisler ama fb da mutlu poz veriyorlar vs. cok dürüst ve dogru olanlarda vardir mutlaka. ama cogu fotograflar resmen yalan dünya.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kesinlikle doğrudur. İnsan en küçük bir şeyde bile kıyas yapabilirken sosyal medya kıyaslama için cennet gibi. İlla ki doğal ve samimi olanlar vardır bence de ne kadar samimi olunabilir bilemedm. :)

      Sil
  9. slm arkadaslar..bende bir çok kez bu sosyal medanlara uge olmak istedim..neden yallan soylim 'ki...hayatimi, ailemi, cocuklarimi, gunum programini koyup sevenlerimle paylasmak istedim..ta'kiiii bir yabanci programda izlediyimde'internet, ' e dikatli kullanin ..bir çok psikopap , asta olllan bilgisaray uzmanilar..sokaniza arabaylan girip..ozel bir aletlen, mini satellitlen , bilgisarayiniza girip, istediyini kendi bilgisarayina fotoraflarinizi,, ozel mektuplariniz, internet sifrenizi alip yuklebiliyorlarmis... innanin çok kortum//)) irenc ve kotu !!! sonra anladim'ki beni seven, beni sagan,..internet'le degil, buyrun evime , aileme, soframa gelsin..oturup, sohpet ederiz...birbirimizin hatrini sorariz... ben bunu anladim arkadaslar...teknoloji buyunce..insanlariin, saygisi bitiyor...nekadar avrupasmak isterseniz...insanizi kaybetmeden lutfennnn.... zaman oyle'ki zaman..gittiçce kotuye gidilyor !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar içten bir yorum yazmışsınız.. :) Haklısınız, insanlar artık birbirlerinin yüzüne bile bakmıyor. Birbirlerine saygıları da kalmadı maalesef.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...